• Acasă
  • Informatii utile despre testele rapide pentru detectarea COVID-19

Informatii utile despre testele rapide pentru detectarea COVID-19

teste rapide covid 19 centrul excelenta.jpg

Acest articol oferă informații detaliate despre testele rapide pentru detectarea Covid-19. În cazul în care vrei să ști mai multe despre testele moleculare PCR intră aici. Dacă ești deja informat cu privire la tipurile de teste covid programează-te la un test.

Câte tipuri de teste rapide COVID-19 există?

Există două tipuri de teste COVID-19:

test rapid Antigen  pentru detectare virus prin recoltarea unei secreții nazale.

test rapid IGG/IGM  pentru detectare anticorpi, este un test rapid cu colectarea unei probe de sânge.

Ce sunt testele  rapide antigen?

Testul antigen este cel mai nou tip de testare și este  singurul test rapid care detectează virusul COVID-19. Acest test detectează antigeni, adică bucata de virus pe care sistemul nostru imunitar o recunoaște.

Testul antigen poate indica infecția în faza acută a bolii. Acest lucru este valabil și pentru persoanele fără simptome, dacă infecția este activă. Timpul de testare este de 15 minute, are o specificitate relativă de 99.9%, o sensibilitate de 90.32% și un acord general de 97.8%.

Testul este de uz profesional, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei să se facă de către personal medical calificat. Dacă rezultatul testului este pozitiv de recomandă efectuarea testului molecular PCR.

Ce sunt testele  rapide IGG/IGM?

Testele IGG/IGM pun în evidența eventuala prezență a anticorpilor. Aceștia  se formeză la o săptămână de la infectare cu COVID-19, prin urmare nu reprezintă un diagnostic precoce.  Aceasta înseamnă că nu se poate identifica pacientul bolnav în primele 7 zile de la debutul bolii, fie că boala este asimptomatică, uşor simptomatică sau cu o simptomatilogie mai zgomotoasă.

Cu alte cuvinte, testul rapid IGG/IGM ne ajută să aflăm dacă o persoană a trecut  prin infecţie. După vindecare, anticorpii – cei care luptă cu virusul – rezistă în corp o perioadă de 2-3 luni, aşa cum arată unele studii.

Testele rapide IGG/IGM sunt căutate şi de cei care au trecut prin boală şi intenţionează să doneze plasmă convalescentă, un tratament extrem de util în cazul pacienţilor cu forme grave de COVID-19.

Testul are specificitate relativă 99,31% și precizie de 95,06%. Timpul de testare este 15 minute.