• Acasă
  • Tot ce trebuie să știi testul PCR Covid-19

Tot ce trebuie să știi testul PCR Covid-19

testul PCR

Dacă ai toate informațiile necesare cu privire la testul PCR atunci trebuie să știi că prețul acestuia este de 330 de lei. Recoltarea se face de luni până vineri de la 8-15, iar rezultatul îl vei primi în aceeași zi pe e-mail.

Când trebuie să ne testăm?

Clinica Centrul Excelența recomandă testarea PCR persoanelor care raportează simptome de infecție respiratorie cu debut brusc, cu cel puțin ua dintre următoarele simptome: tuse, febră, dificultate în respirație și care nu au o altă cauză care să explice aceste simptome. Recomandăm să se facă o programare pentru realizarea unui test cât mai curând posibil și să se autoizoleze înainte și după test, în așteptarea rezultatului.

  • Recomandăm testarea și celor care locuiesc cu o persoană infectată sau au intrat în contact cu o persoană infectată.
  • De asemenea cei care au călătorit internațional în ultimele 14 zile și prezintă simptome de genul celor enumerate anterior.
  • Cei care au un test PCR negativ și apoi continuă să fie expuși sau dezvoltă simptome ar trebui să fie retestați.

Oricine este depistat pozitiv trebuie să se autoizoleze acasă timp de minimum 14 zile până când toate simptomele dispar.

Înainte de a ieși din izolare se recomandă de asemenea retestarea PCR care evident trebuie să aibă rezultat negativ.

Ce se înțelege prin contact apropiat cu o persoană bolnavă?

Pentru că știm că se recomandă testarea PCR atunci când ați intrat în contact cu o persoană bolnavă de Covid-19 vom face definiția contactului apropiat.
Contact apropiat înseamnă că locuiți în aceeași gospodărie cu un pacient care are COVID-19 sau ați avut contact fizic direct cu o persoană care a fost diagnosticată cu COVID-19, fără să vă protejați sau ați intrat în contact cu secreții infectioase de la o persoana bolnavă. De asemene dacă ați avut contact fără mască față în față sau ați stat în aceeași încăpere cu o persoană cu COVID-19 la o distanță mai mică de 2 m și pentru o durată de peste 15 minute se consideră contact apropiat.

Ce este testul Real Time PCR?


Testele de identificare Real Time PCR sunt teste de biologie moleculară ce confirmă prezența virusului SARS-CoV-2. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca diagnosticul de boală să se pună utilizând acest tip de teste. Avantajul lor este că pun în evidență virusul, chiar dacă acesta este prezent în organism în cantități foarte mici.

Testele genetice (sau moleculare) includ testul reacției în lanț a polimerazei cu transcripție inversă (RT-PCR – Real Time PCR) pentru a identifica acidul ribonucleic (ARN) din salivă sau nazal.
Deoarece genomul SARS-CoV-2 este format din ARN, trebuie convertit în ADN și apoi se efectuează o reacție în lanț a polimerazei. Reacția în lanț a polimerazei (PCR) este o tehnică care amplifică ADN-ul. Enzima care convertește genomul ARN în ADN se numește „transcriptază inversă” sau RT.

Testele RT-PCR sunt suficient de rapide (aproximativ 7 ore de la începerea analizei până la rezultat), astfel încât eliberarea rezultatului către pacient se face în decurs de o zi lucrătoare după intrarea probei în laborator. Rezultatele sunt disponibile atât online cât și cu ridicare de la sediul nostru.

Cum te pregătești pentru recoltarea probei pentru testului PCR?


Pentru exsudatul nazofaringian, pacientul trebuie să țină cont că prelevarea trebuie făcută fie înainte de toaleta cavităţii bucale și a celei nazale. Pacientul nu trebuie să mănânce sau să bea lichide înainte de recoltare. De asemenea nu este indicat să se fumeze sau să se consume gumă de mestecat sau tablete mentolate.

Cine ar mai trebui să solicite testarea PCR?


Testul pentru diagnosticarea infecției acute COVID-19 poate fi solicitat de angajatori pentru testarea echipei înainte de reluarea activității profesionale sau de cei care trebuie să se deplaseze în afara țării.
De asemenea femeile însărcinate care urmează să nască, persoanele care urmează să intre la transplant, cei care fac hemodializă, pacienții cu tratament imunosupresor sau pacienții oncologici au nevoie de acest test înaintea internării, chimioterapiei, radioterapiei sau intervențiilor chirurgicale. Testul se adresează și contacților cazurilor confirmate, personalului medical sau persoanelor expuse frecvent, prin natura profesiei, la agenți infecțioși.

Care este valabilitatea testului Real Time PCR?


Testul oferă certitudine asupra momentului recoltării.

Care este acuratețea testului Real Time PCR?


Acuratețea testului este foarte mare, comparabila cu acuratețea pentru depistarea prezentei altor agenti patogeni. Testul are o limita de detecție, asa cum au toate testele de acest tip.

Ca la orice alt tip de test există posibilitatea de apariție a unui rezultat fals pozitiv sau fals negativ. Laboratorul nostru ia toate măsurile de precauție ca să reducă la minim apariția unor asemenea erori. Laboratoarele Centrul Excelența sunt dotate cu aparatură de ultimă generație și functionează la cele mai înalte standarde de securitate.